Šesta nedelja

"Umereni optimizam" dr Kona: Počelo je drugo poluvreme i mi vodimo

Izvor mondo.rs

Kakva je situacija i čemu možemo da se nadamo.

Gostujući večeras u emisiji "Prva tema" na TV Prva, epidemiolog dr Predrag Kon još jednom je objasnio zašto je važno da se strpimo još desetak dana i sačekamo da virus "oslabi".  

"Ovaj virus pripada respiratornim virusima, a respiratorne infekcije imaju tipične epidemijske procese koji traju šest do osam nedelja, bez mera koje smo mi preuzeli. Sa tim merama se čitava situacija menja.

Mi smo namerno to produžili, šest do osam nedelja je uobičajno da smo pustili da se virus širi i da nismo ništa radili. S obzirom na to da je to novi virus, nismo znali previše o njemu, u međuvremenu smo saznali, i zbog toga smo mi razvukli taj period na 10 do 12 nedelja. Zato sam danas govorio o svom optimizmu, to su razlozi zbog kojih gajim taj optimizam jer kako sam rekao, sada je počelo drugo poluvreme u kome mi vodimo. "

O virusu se, kako kaže, mnogo toga ne zna, ali naše mere se zasnivaju na činjenicama iz celig sveta. 

"Priča se i da se prenosi putem krvi, mislim da to unosi nemir. Postoji redosled i način ponašanja i u ovoj situaciji pre svega treba da pratimo ono što znamo o virusu, što su činjenice. Teoretski je sve moguće, ali najvažnije je da pratimo samo ono što se dešava u najvećem broju slučajeva. Sa stopostotnom sigurnošću možemo da kažemo da je virus izazvao pandemiju. Smrtnost je relativan pojam. Brojilac i imenilac kada delite i ispitujete je nepoznat. Svuda se gleda broj umrlih u odnosu na broj testiranih", kaže dr Kon. 

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.105 ljudi, a preminulo ih je 71.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.