Zdravlje

Znamo da roditelji nisu oduševljeni letnjom školom, ne štitimo samo decu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dr Darija Kisić Tepavčević o navodnom povratku dece u školske klupe sredinom juna.

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji povećan je za 250, a u poslednja 24 časa preminulo je još šestoro ljudi. Članovi Kriznog štaba su na konferenciji govorili o produženju policijskog časa, ali i povratku dece u školu.

Pričalo se o mogućem povratku dece u školske klupe u periodu između 15. juna i 15. septembra, evo kako su to članovi Kriznog štaba prokomentarisali.

"Niko od nas, ko je roditelj, ne bi to prihvatio sa oduševljenjem, ali moramo da budemo svi svesni da će se doneti odluka koja je najbolja za našu decu. Takva vrsta odluke za cilj ima da najmanje izloži decu, i smanji mogućnost da infekciju donesu u kućnu sredinu, naročito među starije ukućane," rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da letnji period, kada su više temperature, jeste nepovoljniji kada je u pitanju širenje virusa.

"Nismo pričali o datumima školske godine, jasno nam je da je stepen kolektivnog imuniteta među najmlađim građanima jako blizak jer sede kod kuće. Svesni smo da su simptomi u toj grupi blagi, ali oni mogu da budu prenosioci infekcije, pogotovo na bake i deke, koje se svi trudimo da sačuvamo. Zato gledamo postepeno vraćanje dece u školske kolektive onda kada je to najbezbednije. Letnji period, sa visokim temperaturama, generalno jesu najbezbedniji kada su u pitanju infekcije koje se šire kapljičnim putem," rekla je dr Kisić Tepavčević.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.