Zdravlje

"CELA zemlja je žarište"! Korona i u Pančevu i u Kovinu

Izvor mondo.rs

Doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je korona virus detektovan u gotovo svim gradovima u Srbiji i da se više ne može ni koristiti termin žarišta, ali je potvrdila da je virus prisutan u Kovinu i Pančevu

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Kada je u pitanju topografska distribucija inficiranih, isticali smo više puta da nijedan region nije pošteđen i potrebni su nam dodatni napori da ne uđe u oblasti u koje nije ušao, gotovo u svim gradovima je detektovano prisustvo virusa, ne možemo ni da koristimo termin žarišta", rekla je doktorka Darija.

Ona je rekla da je u Pančevu u opštoj bolici smešteno 150 pacijenata u Kovid bvolnicu, ali da većina nije iz Pančeva, već im je to bila najbliža zdravstvena ustanova.

Za Kovin imamo podatak da je kod dva laboratorijska radnika potvrđeno prisustvo virusa, sa blagom kliničkom slikom.

Izolovani su u Banji Junaković a članovi porodica su u kućnoj izolaciji, rekla je dr Kisić.

Upitana da li je i Šabac novo žarište korona virusa, ona je odgovorila:

"Čitava zemlja je u ovom momentu žarište i u Šapcu se radi nadzor, to naši epidemiolozi rade, u pitanju je mukotrpan posao, ali jeste situacija pod kontolom".

ZARAZA UŠLA U STARAČKE DOMOVE, PREDUZIMAJU SE MERE

Na pitanje koliko ima obolelih od korona virusa u gerontološkim centrima u Srbiji, Kisić Tepavčević je rekla da je u ustanovama socijalne zašite potvrđen korona virus kod 44 korisnika i 25 zaposlenih.

U izlaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih, rekla je Kisić.

Ona je naglasila da je to najosetljivija populacija i da se u mnogim zemljama videlo da ako se tu prošiti da je onda velika smrtnost.

"Od početka naši napori su bili veliki da se to spreči i u određenim ustanovama je potvrjdeno pristustvo virusa, ali smo preduzeli sve hitne mere suzbijanje".

Navela je da ima ukupno ustanvova socijalne zaštite čiji je osnovač država i Vojvodina 74 sa kapacitetom 14.512 korisnika i to 57 za odrasle i stare i 17 domova za decu i mlade, kao i da ima privatnih centara za odrasle stare 229 sa kapacitetom za 8.617 korisnika.

U ustanovama socijalne zaštite prisustvo korone potvrđeno je kod 44 korisnika: 14 korisnika u domu za smeštaj starih Stara pruga Umla, dva u domu za stare Doživeti Stotu u Zemunu, šest u GC Niš, šest Domu za smeštaj starih Nana u Beogradu, 4 korisnika domu za ometene Blace, 1 u domu za stare u Smederevu, 1 korisnik usluga pomoć u kući u Beogradu.

Potvrđena je zaraza i kod 25 zaposlenih koji rade u ovim ustanovama: 8 u domu za ometene u Blacu, 3 u domu za stare "Nana" u Beoradu, dva zaposlena u domu za stare Eskula u Nišu, 1 u Doživeti 100. Beogradu, 1 zaposleni u centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, 1 zaposleni u domu Stara pruga na Umci, 1 zaposlen u domu za stare Sunčev breg u Begoradu i 1 zapasleni u gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd.

Potvrđen je korona virus i u domu za stare Smederevo, a tu je 38 testirano zaposlenih i 41 korisnik, a 14 korisnika je hospitalizovano.

Karantin je organizovan u gerontolosksom čentru u Nišu i domu za stare u Smederevu.

"Vrši se aktivan nadzor i traganje u ovim ustanovama da se ne bi proširio virus masovno, što bi moglo da ima fatalne posledice. Otkrivene su sve osobe trenutno kod kojih se sumnjalo da su inficirane, a druge osobe su hospitalizovane, a i oni koji su bili u kontaktu sa njima su u izolaciji. Smatramo da su sprovede sve rigorozne mere kako bi se sprečilo širenje", rekla je ona. 

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.