Zdravlje

Kisić: Izvesno je da se EPIDEMIJA GASI!

Izvor mondo.rs Izvor rts

Doktorka Kisić je naglasila da je sada više nego ikada bitno da budemo strpljivi jer smo blizu da se izborimo sa epidemijom korona virusa.

Gostujući na RTS-u, članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa doktorka Darija Kisić Tepavčevićje izjavila da u nedelji kada se očekuje da imamo daleko veći broj zaraženih, statistike pokazuju da Srbija uspeva epidemiju da "zadrži na nekom platou".

"Da nam je neko pre više od mesec dana rekao da bismo bili zadovoljni platoom od preko 200 novoobolelih, možda ne bismo poverovali, ali znamo da kako se povećava indikacija za testiranje i broj testiranih, veća je verovatnoća da i otkrijemo one koji su pozitivni", objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Kako kaže, veoma bitno je naglasiti da je pravi parametar kontrole epidemije procenat osoba koje imaju asimptomatske oblike bolesti ili blage kliničke forme i smanjen broj osoba koje zahtevaju respirator.

"To nam govori u prilog padu virulencije ovog virusa i porastu našeg kolektivnog imuniteta. U momentu kada budemo imali veći broj osoba koje su na Sajmu nego osoba koje su na klinikama, tada će biti izvesno da se postepeno navikavamo na virus i da smo ojačali, a da on slabi."

Objašnjava da nema potrebe da radimo ništa osim onog što već radimo i da budmo strpljivi.

"Brojevi pokazuju da znamo šta radimo. Svi delujemo kao jedan odgovoran tim i ako samo još malo ovako nastavimo, izvesno je da se ova epidemija gasi",istakla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.