Zdravlje

"Brzi testovi" na korona virus STIGLI, evo čemu služe i kada se koriste

Izvor mondo.rs

Infektivna klinika dobila je danas i brze testove za detekciju korona virusa. Evo u kojim slučajevima su oni najkorisniji.

U stručnom timu Vlade Srbije razmatralo se i pitanje korišćenja različitih testova za detekciju korona virusa. Sada su na Infektivnu kliniku stigli "brzi testovi" čiji se rezultati dobijaju za dvadesetak minuta, a kako oni funkcionišu i kada se koriste objasnio je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

"Treba znati da se ti brzi testovi ne mogu koristiti od samog početka. Morate imati osobu koja je odbolovala dobrim delom i prošla kroz fazu vrenja, najmanje 15 do 21 dan, pa tek iza toga možete koristiti brze testove kao orijentaciju. Odnosno, možete utvrditi da li je sveža infekcija ili je u pitanju organizam koji je već preboleo infekciju", rekao je dr Tiodorović.

Testovi su dakle stigli, i ima smisla raditi ih jer smo sada na početku šeste nedelje epidemije.

"Imamo ljude koji su bolovali u prvoj, drugoj, trećoj nedelji epidemije, znači biće dovoljno vremena i biće iskorišćeni ti testovi.

To su veoma dobri testovi, vrlo laki za sprovođenje i mnogo će nam pomoći da možemo da napravimo skrining i vidimo šta se dešava u stanovništvu.

Njihovi rezultati biće od koristi više malo kasnije, kad počnemo to da radimo, u maju, junu.

Svi naši kapaciteti, laboratorije od Novog Sada preko Beograda do Niša, koje funkcionišu će dobiti ove testove u toku današnjeg i sutrašnjeg dana, i sprovodiće i ovu vrstu testiranja", rekao je dr Tiodorović.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.