Zdravlje

Stižu prvi zaraženi pacijenti u specijalnu bolnicu u Vrnjačkoj Banji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U specijalnu bolnicu u Vrnjačkoj Banji počeli su da stižu prvi pacijenti zaraženi korona virusom.

Izvor: Mondo

U specijalnu bolnicu "Merkur" u Vrnjačkoj Banji danas oko 14 sati počeli su da stižu prvi pacijenti - zdravstveni radnici, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije, koji su zaraženi lakšim oblikom virusa korona tokom vršenja radne obaveze, izjavio je direktor te bolnice dr Dejan Stanojević.

"Najavljeno je da će danas, sutra i prekosutra stići oko 120 zdravstvenih radnika, policije i vojske i očekujemo da ćemo za nekoliko dana da primimo dogovoreni broj, od 120 pacijenata", rekao je Stanojević za Tanjug.

On je pojasnio da je planirano da svako bude u svojoj sobi, kako bi se ostvarilo što manje kontakata, pa je broj pacijenta smanjen gotovo za trećinu, budući da je kapacitet objekta 350 mesta.

"Svi su smešteni u novom 'Merkuru' i to je bio jedini objekat koji zadovoljava sve kriterijume - da se ne ukrštaju 'crveni' i 'zeleni' putevi, da kompletno bude zaštićeno osoblje, a i da komfor i oporavak pacijenata bude što bolji", naveo je Stanojević.

Direktor "Merkura" dodaje da su u petak dobili dopis Vlade Srbije i Kriznog štaba, da će biti jedna od bolnica za oporavak pacijenata, nakon čega su se, u dogovoru sa epidemiolozima, organizovali.

Pojašnjava da "crveni" i "zeleni" putevi znače da na jednoj strani ulaze lekari kroz dezobarijeru, uz kompletno oblačenje sve zaštitne opreme, sa druge strane ulaze konobari i spremačice, koji će dolaziti u kontakt sa pacijentima, dok na centralni ulaz dolaze pacijenti.

"Imamo i četvrti ulaz, jer će kuvari i magacioneri stalno biti u zelenoj zoni i neće imati kontakt sa pacijentima, tako da smo zadovoljili sve profesionalne zahteve i kriterijume", ukazao je Stanojević.

Takođe, istakao je da je stigla kompletna oprema za prvih sedam dana.

"Prošli smo kroz trening i obuku, lekari i medicinske sestre, kao i nemedicinski sektor. Svi smo shvatili ozbiljnost situacije, da se uspešo odazovemo zadatku", rekao je Stanojević.

Dodao je da će zaposleni raditi u timovima - pet timova po tri lekara i šest sestara, i pet timova sa po tri konobara i dve spremačice, koji će, pod punom opremom, raditi u smenama od po šest sati.

Odluku o tome da zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su zaraženi lakšim oblikom Kovida 19 budu lečeni u banjama doneo je ranije Krizni štab.

Osim specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj banji, oboleli će biti upućeni i u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Junaković" u Apatinu, Institut za rehabilitaciju "Selters banja" u Mladenovcu, Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači i Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja".

Upućivanje se vrši po teritorijalnom principu i preko nadležnih zavoda za javno zdravlje.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.630 ljudi, a preminulo ih je 80.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.