Zdravlje

Zaraženi lekari, moguće da su NEADEKVATNO koristili zaštitnu opremu?! VIDEO

Izvor mondo.rs

Sa brojem zaraženih korona virusom u Srbiji, nažalost iz dana u dan rade i broj zaraženih zdravstvenih radnika. Epidemiolog Tiodorović kaže da je moguće da nisu adekvatno koristi zaštitnu opremu!

Gotovo svakodnevno čujemo da je zaražen još neko od zdravstvenih radnika, ljudi koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa. Od početka epidemije ističe se da ima dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike, ali epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

"Imamo veoma lošu situaciju u leskovačkoj bolnici na Infektivnom odeljenju, zaštitna oprema nije korišćena ili nije korišćena dovoljno, prema informacijama koje mi imamo, i rezultat toga je strašan, koleginica infektolog je umrla.  Na tom odeljenju su ostali bez osoblja, sedmoro je pozitivno testirano, a to je samo još jedan dokaz koliko je važno da zdravstveni radnici koriste zaštitnu opremu".

On je dodao da nije problem u nedostatku zaštitne opreme, koja je, kako kaže, nabavljana sa svih strana sveta – što kao donacija, što kupovinom.

Na Institutu "Torlak" nema povećanja broja zaraženih

Na Institutu "Torlak" nema povećanja broja zaraženih radnika, do sada je registrovano 12 zaposlenih koji su pozitivni na korona virus.

 "Veći problem je tu bio kod građana, da li su građani sve mogli da nabave, znate i sami kako je bilo na početku, zdravstveni kapaciteti su bili zadovoljeni zaštitnom opremom, ali se dešavalo da se neadekvatno koristi", istakao je dr Tiodorović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković apelovao je na zdravstvene radnike da koriste opremu u skladu sa protokolima.

"Ona će im pružiti zaštitu. Tako ćemo imati manje zaraženih zdravstvenih radnika, koji će moći da pruže pomoć građanima".

GOJKOVIĆ: Najslabija karika u zdravstvenom sistemu - nepoštovanje mera

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 4.054 osobe, a 85 je preminulo. 

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.