Zdravlje

Ima i dobrih vesti iz Niša - evo šta kaže dr Darija

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Doktorka veruje da situacija u domu za stare neće značajnije uticati na rezultate borbe sa korona virusom.

Gostujući na B92, zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepvačević, govorila je zdravstvenom stanju obolelih od kovid-19 u domu za stara lica u Nišu. Prema poslednjim informacijama, od 252 osobe koliko je štićenika ove ustanove, kod 134 je potvrđen korona virus.

"To nije prva ustanova ovog tipa u kojoj je potvrđen virus, ali je svakako s najvećim brojem slučajeva. Sreća je da se ne radi o tako teškim formama bolesti, najveći broj njih nema nikakve simptome ili ima blage kliničke oblike zaraze. Što nam je pokaazatelj da je možda došlo do  slabljenja virulencije u našoj populaciji."

Još jednom je istakla zašto je bilo važno da ne dozvolimo da korona virus

"Suština od samog početka je bila da virus ne uđe u zdravstvene ustanove i domove za stare, da to ne  bude prva populacija gde će se virus proširiti. To je bila naša glavna odbrana da virus kada je u najvećem stepenu aktivnosti ne uđe u ove institucije. Bilo bi idelano da nije uopšte, ali ni naše mere nisu bile tako drastične. Ali, kliničke manifestaciej kod obolelih su ohrabrujuće. Nije trebalo da se desi, ali neće imati toliko negativnog efekta iz ovog iskustva."

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.

Tagovi