Zdravlje

Stvarna smrtnost od korona virusa je manja nego što brojke kažu

Autor Maja Gašić

Dr Darija Kisić Tepavčević komentarisala je crne statistike

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Gostujući na B92, zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepvačević uporedila je razarajuće posledice pidemije korona virusa sa nekim ranijim epidemijama. Kako kaže zahvaljujući medijima i internetu, dana imamo mnogo više informacija i daleko brže ih dobijamo.

Često se ističe od gripa godišnje umiru na desetine hiljada ljudi, dr Darija kaže tek treba da se vidi kako će se virus korona ponašati, odnosno koliko će mutirati. Poznato je da virus gripa neprestano mutira, zbog čega bam je svake godine potrebna nova vakcina.  

Stručnjaci su govorili i o tome da postoji opasnost da se korona virus ponovo javi, i po završetku epidemije, a šta ako se pojavi zajedno sa gripom, kakvu će opasnost predstavljati...

"U zemljama gde je korona virus ušao u vreme maksimalne aktivnosti virusa gripa bilo je daleko više komplikacija. Virus gripa nikada ne nestane, on se samo seli s jedne Zemljine hemisfere na drugu.

Pravi crni bilans pandemije će se tek videti. Kod nas je danas stopa smrtnosti iznosila manje od 2,1 odsto. 

"Biće zanimljivo kada se sve ovo završi da se vidi kolika je generalno bila smrtnost u populaciji. Koliko je mortalitet u polulacijama bio različit. Neki se usuđuju da kažu da neće biti smrtnost veća nego što je bila drugih godina jer će ljudi manje umirati od nekih drugih bolesti i stanja, računajući i saobraćajne nesreće. Zahvaljujući ovim merama, definitivno će ih biti manje", kaže dr Kisić. 

Komentarišući zvanične procente mortaliteta od korona virusa, dr Darija kaže da je ona realno manja nego što to brojke kažu. 

"Stvarna smrtnost je sigurno manja", kaže i dodaje da treba uzeti u obzir i pravi broj zaraženih:

"Pored laboratorijski potvrđenih, imamo i asimpomatske nosioce koji nisu prijavljeni ili neće da se prijave, osobe koje ne znaju da su zaražene...  Tako da je broj prijavljenih slučajeva daleko manji. Ne mogu da verujem da neko misli da nosi virus i predstavlja opasnost po porodicu. Osoba koja ima infekciju a to ne zna, kod nje može za par sati da se desi takvo pogoršanje zdravstvenog stanja... Na infektivnim klinikama smo imali i te kako takva iskustva. Kliničke slike su im se takvom brzinom pogoršavale da je nama to bilo frapantno", kaže dr Kisić.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.

Tagovi