Zdravlje

Obratite pažnju: O ovom simptomu se malo govori, a može da ukaže na koronu

Izvor mondo.rs

Pored "glavnih" simptoma korona virusa, otkriven je još jedan koji se ne javlja toliko često, ali ipak ga ne treba zanemariti...

Otkako se korona virus proširio, gotovo svakodnevno slušamo o simptomima. Suv kašalj i temperatura se navode kao "glavni" jer se najčešće javljaju, a kasnije je utvrđeno da i gubitak čula mirisa i ukusa mogu biti simptomi. Veliki broj zaraženih imao je stomačne tegobe poput povraćanja i dijareje, a kako se ispostavilo, i osećaj "zujanja" u telu može da bude jedan od simptoma.

Međutim, sada stručnjaci upozoravaju da jedan od simptoma može da bude i promena boje usana.

Neki od ovih simptoma javljaju se uz blažu kliničku sliku, ali promena boje usana upućuje na nešto ozbiljnije – upalu pluća.

Stručnjaci upozoravaju da pojava plave boje na usnama može da bude znak upale pluće, što je jedna od komplikacija koja se javlja usled korona virusa, te da bi trebalo u tom slučaju što pre da se javite lekaru.

Većina ljudi zaraženih kovidom-10 prijavila je blaže ili umerene simptome, poput kratkog dana, kašljanja ili umora. Ipak, kod nekih se javlja i teža klinička slika, uz pneumoniju.

Britanski stručnjaci ističu i da upala pluća nije jedini zdravstveni problem zbog kojeg usne mogu da poplave. Septički šok, kao i problemi sa srcem i plućima mogu da dovedu do manjka kiseonika u krvi i promene boje usana.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 4.054 osobe, a 85 je preminulo.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.