Zdravlje

Onaj kome NAJVIŠE verujete se povlači? Predrag Kon u centru pažnje!

Izvor mondo.rs

Objava na Facebook profilu epidemiologa Predraga Kona izazvala mnogo pažnje medija i javnosti. Da li mu je, zaista, svega "preko glave"?

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje smo objavili u ponedeljak, epidemiolog Predrag Kon, od svih lekara i stručnjaka koji obaveštavaju o toku epidemije korona virusa u Srbiji, ima ubedljivo najviše poverenja među građanstvom.

Međutim, najnovija dešavanja u Gerontološkom centru u Nišu, gde je zbog nemarnosti, zaraženo više od polovine štićenika, izazvalo je mnoge komentare, a pojedini su optužili i epidemiologe, pre svega Kona, zbog toga.

Kon je, preneli su mediji njegovu objavu na Facebook profilu, između ostalog napisao i da su on i stručni tim, označeni kao "krivci" za prodiranje virusa u Gerontološki centar.

"Vreme je da se zbog toga povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne umem. 'Ratove' neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje... Sve najbolje!", napisao je dr Kon.

Izvor: Promo/House of win

Ovu objavu mnogi su protumačili kao da Kon odlazi iz Kriznog štaba. A i ne bi bilo prvi put, setimo se samo kada je najavio ostavku ako ga ne budu poslušali i zatvorili škole do kraja školske godine...

Često na konferencijama za novinare ume da saopšti neke podatke koji govore o propustima u zdravstvesnom sistemu, kao što je bilo nedavno kada je objavio da rezultati testova na korona virus kasne jer nemamo dovoljno kadrova koji bi unosili rezultate. Tačnije, korigovao se, kadrova ima, ali nisu dobro raspoređeni...

Epidemiolog je ovog jutra gostovao na TV Pink, gde je, da tako kažemo, "objasnio" svoje misli objavljene na FB profilu.

Primetio je u epidemiji korona virusa čuje mnogo kritika, da svi traže krivca, a da je pravi krivac, zapravo, virus.

"Gubimo strpljenje", rekao je Kon za Pink.

Ljudima je, kaže, očigledno lakše da uvek traže krivce i da opsuju nekoga, nego da se osvrnu na sopstvenu odgovornost.

"U ovoj situaciji svi su nešto krivi, ali ovo je viša sila, sama pojava virusa. Društvo treba što više da se skupi, da bude zajedno, da se odbrani od oirusa, a mi smo kao društvo izdeljeni. Ovo je viša sila i treba nam kolektivna borba", rekao je Kon i situaciju u Gerontološkom centru u Nišu uporedio sa fudbalskom utakmicom:

"Ovo je kao kada primite gol na utakmici, ali morate da nastavite da se dalje borite".

Ako je i bilo dileme da li će nastaviti započeti posao, otklonio je sledećim rečenicama:

"Lično osluškujem sve, osluškujem i one koji su kritični. Nekada im se mora reći da preteruju, a nekada i mi koji rukovodimo situacijom, treba da saslušamo gde smo možda pogrešili. Ovo sada je spasavanje života", naveo je on i poručio:

"Lično idem dalje, imamo pred sobom dalju borbu sa ovim virusom".