Zdravlje

TUŽNA VEST: Čuveni srpski hirurg preminuo od korona virusa!

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Lekar niškog Kliničkog centra, dr Miodrag Lazić preminuo je jutros u 65-oj godini života.

Mediji su objavili da je od korona virusa preminuo dr Miodrag Lazić, pozivajući se na Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, a tu vest je za agenciju Srna potvrdio i KC Niš.

"Od COVID19 je danas preminuo dr Miodrag Lazić, specijalista hirurgije iz Niša. Neka mu je večna slava i pokoj duši. Molimo sve lekare u Srbiji da u sredu 15.04.2020. godine u 10h minutom ćutanja odaju počast i ovom našem preminulom kolegi. Žrtve ne smeju ostati bezimene! Brinite o svojim lekarima da bi oni brinuli o vama", saopštili su iz Sindikata na svom Facebook profilu.

Dr Lazić je bio u teškom stanju, priključen na respirator. 

Kolege i prijatelji doktora Laze, kako su ga svi zvali, opraštaju se od njega porukama na društvenim mrežama, a jedan od njegovih najbližih saradnika, hirurg Bojan Jovanović napisao je na svojoj Facebook stranici "da je otišao najbolji među njima".

"Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokoljenja. Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika", naveo je Jovanović.

Doktor Lazić je rođen u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji.

Nakon godinu dana rada u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo radni vek.

Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Napisao je "Dnevnik ratnog hirurga" potresno je svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.

Mesto i datum sahrane doktora Lazića za sada nisu poznati.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 4.054 osobe, a 85 je preminulo.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.