Zdravlje

Korona virus u regionu: Evo kakva je situacija kod komšija

Izvor Tanjug

Novi podaci o broju zaraženih u zemljama regiona.

Prema poslednjim podacima u zemljama regiiona je više od 5.500 zaraženih korona virusom i taj broj se i dalje stalno povećava.

U Crnoj Gori je tokom dana potvrđeno još pet novih slučajeva zaraze korona virusom, što je ukupan broj povećalo na 283 obolele osobe, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

U Kliničkom centru Crne Gore hospitalizovano je 19 pacijenata od čega su tri na respiratoru i njihovo stanje je stabilno.

U BiH je registrovano do sada 1.077 pacijenata zaraženih korona virusom. Tokom poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđeno 28 novih slučajeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je juče da će u Republici Srpskoj najverovatnije doneti odluku da u vreme vaskršnjih praznika bude uveden policijski čas po prethodno utvrđenoj satnici.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 54 novoobolelih od korona virusa, što je povećalo broj na 1.704 slučaja, a preminulo je šest ljudi, što je ukupno 31.

Prosečna starost obolelih je 49,94 godine.

Ministar zdravlja Vili Beroš je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je od juče šest slučajeva imalo smrtni ishod i da su svi preminuli imali hronične bolesti.

Na respiratoru su 34 bolesnika, a od bolesti se oporavilo do sada 415 osoba.

U Sloveniji je do sada zaraženo 1.212 osoba, preminulo je 55 obolelih, a oporavljenih je 152 pacijenata. Osam zaraženih su strani državljani.

Inače, Slovenija je među zemljama sa najstrožim merama uvedenim zbog sprečavanja širenja korona virusom.

U Severnoj Makedoniji je, prema najnovijim podacima ukupno zaraženo 854, a 38 je umrlo. U protekla 24 sata na Klinici za zarazne bolesti u Skoplju umrle su četiri osobe, otkriveno je 26 novih slučajeva.

Ministar zdravlja Venko Filipče je najavio da će tokom sedmice biti puštene u rad dve dodatne laboratorije, što će skratiti vreme čekanja na rezultate ispitivanja na korona virusa.

Albanija beleži još jednu žrtvu korona virusa, čime je ukupan broj izgubljenih života do sada - 24. U ponedeljak je registrovan 21 novi slučaj zaraze, među kojima su lekari i deca.

Najveći broj novih slučajeva zabeležen je u Skadru, dok je ukupan broj obolelih u zemlji dostigao 467 zaraženih.

Korona virusom u Albaniji zaraženo je 49 lekara i medicinskih sestara, od kojih se 32 oporavilo, dva su hospitalizovana u stabilnom stanju, a ostali su upućeni na kućno lečenje.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.