Zdravlje

Današnji skok broja obolelih i preminulih je OPOMENA za sve

Izvor mondo.rs

Ovakav skok epidemiološke krive nije bio očekivan, na osnovu stanja prethodnih dana, ali je jasno upozorenje šta može da se desi ako se ne pridržavamo mera, kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Današnji dan je u Srbiji najgori od početka epidemije, preminulo je devetoro ljudi, a novoobolelih je 411 za samo 24 sata.

"Stalno ističemo da smo zadovoljni tokom epidemijske krive, ali pojedinačni ekscesni slučajevi i slučajevi obolevanja u ranjivim grupama nam apsolutno pokazuju koliko epidemiološka situacija može iz dana u dan da se promeni i koliko može da se naruši sve ono što smo zajedničkim naporima postizali tokom ovih nedelja od početka epidemije", rekla je danas na konferenciji za novinare Krzinog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ovo nam je opomena, da ne smemo da se opustimo i da sada treba da imamo najviše volje i snage da uložimo najveće napore da se što pre izborimo sa epidemijom.

Ovo nismo mogli da očekujemo, imajući u vidu dosadašnji tok, međutim, apsolutno nam pokazuje i opominje nas šta može da se desi, ako se u bilo kojem segmentu opustimo i ne sprovodimo sve predviđene mere", rekla je dr Tepavčević.

Pratite tok konferencije UŽIVO na našem portalu.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.

Tagovi