Zdravlje

"Vatreno oko" uskoro u Srbiji: Testiraćemo 00-24, bez vode, hrane, toaleta

Autor Mladen Šolak Izvor Politika

Tim stručnjaka koji će raditi u novoj laboratoriji privremeno će napustiti porodične domove i spavaće u hotelu - u jednokrevetnim sobama, gde će im biti donošena hrana.

Uz značajnu podršku Kine, krajem ove nedelje u Srbiji će u najsavremenijoj laboratoriji početi genetička testiranja na kovid 19.

Beogradska laboratorija nalazi se u novouređenom bloku Kliničkog centra Srbije, a ministarstva prosvete i zdravlja otvoriće je uz pomoć Pekinškog instituta za genomiku, odakle bi u naredna dva dana trebalo da stigne kompletna oprema.

Prema pisanju dnevnog lista "Politika", 44 domaćih istraživača čekaju već desetak dana da započnu testiranja. Oni će biti podeljeni u četiri grupe od po deset istraživača, a svaka grupa imaće i po jednog rezervnog.

Doktor Vladan Čokić, naučni savetnik na Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, radiće u laboratoriji i u intervjuu je otkrio kako će izgledati njegov život na poslu i van njega.

"Bićemo u hotelu u blizini Kliničkog centra Srbije i prevoziti se samo od njega do laboratorije i nazad. Obezbeđene su nam jednokrevetne sobe, a nećemo imati nikakav kontakt van posla, jer će nam i hranu donositi u sobe. Porodice nećemo viđati, ne znam do kada", rekao je on za "Politiku".

"Dobrovoljno sam se javio, kao i mnoge kolege. Jednostavno, ne mogu da sedim miran, ako znam da mogu da pomognem, jer poznajem tehniku genetičke detekcije virusa korona. A u kontaktu sam sa kolegama u Beogradu, sramota me je i od njih, jer znam da su na ogromnom udaru, nezaštićeni. Poznata mi je kompletna problematika koju nam je doneo virus korona", izjavio je doktor Čokić.

Oprema će se u laboratoriji u KC Srbije instalirati do petka. Posle toga će Kinezi voditi jednodnevni trening, a onda će laboratorija "Vatreno oko" početi da radi dosad najbržom dinamikom, jer će dnevno obrađivati minimum 2.000 testova.

To je sedam puta više od kapaciteta Instituta za virusologiju "Torlak" u redovnom stanju.

Ukratko, u "Vatrenom oku" će za nekoliko dana biti urađeno testova koliko je do sada sveukupno urađeno u Srbiji. Oni koji ih budu sprovodili radiće pod posebnim merama i u vanrednim uslovima.

"Prvo ćemo svi biti testirani na kovid 19. Laboratorija će bez prestanka raditi 24 časa dnevno, a naše smene trajaće od šest do osam sati. To znači da u tom periodu nema skidanja uniforme, konzumiranja vode, hrane, niti odlaska u toalet. Ponašaćemo se sve vreme tako kao da je virus korona oko nas, a istovremeno da smo i sami asimptomatski izvor zaraze. Nadam se da će upravo ova testiranja u Srbiji doneti ogroman napredak u borbi protiv pandemije", dodao je doktokr Čokić.