Zdravlje

KON: Duboko me je pogodio zahtev crkve, znam svoju profesionalnu obavezu

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon, na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pojasnio je razloge zbog kojih je želeo da podnese ostavku, kao i zašto je odustao od te odluke.

"Ja sam na svom Facebook nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama koje nisu bile samo kritike, nego i napadi na ukupan rad, mene, kao i čitavog stručnog tima. Napisao sam da treba da preuzme neko ko bolje može da radi pošto je taj nivo, moram da kažem - bezobrazluka - prevazišao ono što bi moglo da se prihvati", rekao je Kon.



"To je moj privatni profil, nije za javnost, a pored toga me je pogodila molba sinoda SPC o kojoj ćemo još pričati. Potpuno na neki način negira sve što smo do sada pokušali da se spase život i shvativši da do te mere ima nerazumevanja u javnosti - osetio sam potrebu da treba da se sklonim. Danas sam posle poziva predsednika i premijerke bio na razgovoru. Znam svoju profesionalnu obavezu i svestan sam je, ne razmišljam da je potrebno objašnjavati, osećam samo dužnost jer je došlo do javnosti... To je nešto što nije trebalo da se desi, ali se desilo". Snažna podrška predsednika i moram javno da je iskažem. Bez tako snažne podrške vlasti i njega, ne bismo bili u stanju ništa da uradimo nego samo da pričamo. Kako god to zvučalo, potpuno sam svestan politizacije, to je nužno da se kaže jer je istina!",  pojasio je na konferenciji za medije Kriznog štaba dr Kon. 


O napadaima na Krizni štab Kon je istakao da oni  postoje već neko vreme i da nisu bili toliko zlonamerni.

"Bilo je čak i simpatično, ali sa dešavanjem u Gerontološkom centru u Nišu su postali neprihvatljivi. Kao da su se udružili u borbi sa virusom protiv nas koji se borimo protiv toga. Ne verujem da je organizovano, ali, to je neprihvatljivo, ali znate šta - u ovoj situaciji se na to neću obazirati i to su ljudi koji imaju vremena da grozno napadaju sve koji ozbiljno rade",  poručio je Predrag Kon.

"Braniti se od toga je poraz, to mora da se ignoriše", zaključio je Kon.

Podsećamo, Kon je na svom Facebook profilu, između ostalog napisao i da su on i stručni tim, označeni kao "krivci" za prodiranje virusa u Gerontološki centar u Nišu.

"Vreme je da se zbog toga povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne umem. 'Ratove' neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje... Sve najbolje!", napisao je dr Kon.

Epidemiolog Kon od izbijanja krize sa korona virusom u Srbiji vodi tim stručnjaka koji se bore da suzbiju epidemiju. Jedan je od najvećih srpskih stručnjaka iz oblasti epidemiologije. Odigrao je i veliku ulogu i u suzbijanju epidemije gripa 2009. godine.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbijisu zaražene 4.465  osobe, a 94 je preminulo.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.