Zdravlje

BRAVO! Operisan prvi pacijent zaražen korona virusom

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ovakva operacije predstavlja veliki epidemiološki rizik.

U Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici operisan je prvi pacijent inficiran virusom korona, a reč je o muškarcu starom 79 godina, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

"Zbog opšteg stanja i komorbiditeta, pacijentu je urađena traheotomija - otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća", navodi se u saopštenju.

Iz Kliničkog centra napominju da ovaj zahvat, osim hirurškog, nosi i veliki epidemiološki rizik.

"Reč je opasnosti po tim koji radi jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta", ističe se u saopštenju i dodaje da je zbog toga neophodna kvalitetna i detaljna priprema tima, primena opreme za ličnu zaštitu, kao i praćenje protokola. 

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.