Zdravlje

Da li autoimuna oboljenja štitne žlezde povećavaju rizik od korona virusa?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Korona virus je nov virus, i još uvek nema dovoljno podataka o tome kako utiče na osobe sa bolestima štitaste žlezde.

Dosadašnja naučna saznanja ne povezuju oboljenja štitaste žlezde sa povišenim rizikom od virusnih infekcija generalno, niti postoji povezanost između oboljenja štitaste žlezde i stepena ozbiljnosti kliničke slike kod virusnih infekcija, navodi se na sajtu Britanske fondacije za štitastu žlezdu.

S druge strane, mnogi se pitaju da li autoimuna oboljenja štitaste žlezde (npr. Hashimoto tireoiditis, Gravesova bolest) osobu koja od njih pati svrstavaju u kategoriju imunokompromitovanih pacijenata, i samim tim u rizičnu kategoriju osoba i kad je reč o korona virusu.

Američki Centar za kontrolu bolesti (U.S. Centers for Disease Control CDC), kao i Britanska fondacija za štitastu žlezdu navode da autoimuno oboljenje štitaste žlezde osobu ne svrstava u kategoriju imunokompromitovanih, niti otežava organizmu da se brani u slučaju virusne infekcije.

Za sada nema indicija da osobe sa autoimunim oboljenjima štitaste žlezde imaju povišen rizik od obolevanja od COVID-19, niti da su u slučaju da se zaraze korona virusom pod povišenim rizikom od razvijanja teške kliničke slike, navodi se na sajtu CDC.

Pridržavajte se preporuka Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja u pogledu pojačane higijene ruku i socijalnog distanciranja, kao i svih ostalih mera donetih sa ciljem suzbijanja korona virusa.