Ministar zdravlja: Vakcina NEĆE PRE sledeće godine

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da ne treba olekivati vakcinu protiv korona virusa pre sledeće godine. Dr Goran Stevanović: "Ne postoji nijedan preparat za koji je do sada dokazano da je pouzdan i efikasan lek u lečenju ove bolesti".

Mnogo je informacija iz sveta koje govore o tome da su naučnici, navodno, vrlo blizu pronalaska vakcine protiv korona virusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da bi to bilo lepo, ali da to nije realno.

"Bilo bi lepo da se pojavi vakcina, rešili bismo sve probleme. Nije realno da se vakcina pojavi pre sledeće godine, ako znamo koja je procedura i ispitivanje. To samo lepo zvuči, ali nije realno", rekao je Lončar na konferenciji za novinare.

Na ovo se nadovezao direktor Infektološke klinike u Beogradu dr Goran Stevanović koji je istakao da ne postoji nijedan preparat, nijedan lek, za koji je sigurno dokazano da je pouzdan i efikasan u lečenju ove bolesti.

"Znamo da su neke studije i analize u različitim fazama u pojedinim zemljama. Negde su u fazi 1, negde u fazi 2, ili fazi 3. Ceo svet se trudi da pronađe lek, ali jedina metoda koju za sada imamo u borbi protiv ove bolesti koja je efikasna je sprečavanje njenog širenja," rekao je dr Goran Stevanović.