NAJNOVIJE!

Pacijent NE odlučuje kada će biti ponovo testiran, evo od čega to zavisi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Krizni štab o stanju u hali Čair, gde se pacijenti navodno bune što nisu ponovo testirani.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji, prema preseku od 15. aprila u 15 časova, uvećan je za 408 slučajeva. Preminulo je još petoro ljudi, dva muškarca i tri žene prosečne starosti 69 godina, saopštili su članovi Kriznog štaba. Ukupno u Srbiji ima 4.873 zaraženih, a preminulo je 99 ljudi.

Članovi Kriznog štaba odgovorili su na pitanje o pacijentima smeštenim u hali Čair, navodno nezadovoljnim činjenicom da nisu testirani ponovo na koronu onda kada je, kako tvrde, trebalo da to bude učinjeno.

"Lekarske ekipe postoje u privremenim bolnicama i one su najmerodavnije da kažu kada će se neko testirati. Molim sve da to razumeju, ne odlučuje sam pacijent kada bi trebalo da bude testiran na osnovu svog ili nečijeg mišljenja. Postoje faktori koji odlučuju kada će se neko testirati, mi dnevno radimo više od 2.000 testova i nema nikakvih problema da se svi ti ljudi testiraju," rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Komplikacije su kod ove bolesti moguće i deset do 14 dana od početka simptoma, pa se kod osobe, bez obzira na početak simptoma, prvo ponovno testiranje sprovodi nakon 14 dana. Ako je prvi test negativan, biće testiran ponovo za 24 do 48 sati, ako je pozitivan, biće ponovljen za pet dana. Tek kada imamo prvi negativni test, pristupa se ubrzanom režimu od 24 ili 48 sati," rekao je dr Goran Stevanović.

On je precizirao da je kod bolnički lečenih pacijenata procedura komplikovanija jer zavisi od više faktora.

"Kod bolnički lečenih težih pacijenata, u zavisnosti od težine slike i boravka u bolnici, ostatak lečenja i ponavljanje testa može biti od nekoliko do desetak dana, u zavisnosti od otpusta. Najznačajnije je da nama negativan test znači da pacijent nije zarazan i opasan po okolinu, ali moramo biti sigurni da ćemo testiranje obaviti tada kada ni sam pacijent više nije u opasnosti od pogoršanja. To nekada može potrajati i više nedelja," rekao je dr Goran Stevanović.

Ovo je stanje u Srbiji samo dva dana nakon katastrofe u Gerontološkom centru u Nišu, gde je zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih.

U sredu je u svetu broj zaraženih premašio broj od dva miliona, a najveći broj slučajeva zabeležen je u SAD-u.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.