Zdravlje

Dr Predrag Kon objasnio: Evo kada će doći do ublažavanja mera

Izvor mondo.rs

Dr Predrag Kon odgovorio na pitanje koje nas sve zanima – kada će doći do labavljenja mera donetih u cilju sprečavanja širenja korona virusa!

Što duže mere traju, to ljude više zanima kada će moći da počne ublažavanje mera, a epidemiolog dr Predrag Kon je gostujući na RTS-u dao odgovor na to pitanje.

"Ublažavanje mera može da se desi kada dođe do značajnog smanjenja procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih koje smo odabrali. Arbitrarno, trebalo bi da bude oko pet odsto pozitivno testiranih da bi mere mogle da se popuste. U različitim delovima Srbije broj pozitivno testiranih se kreće između nula i 40 odsto. U proseku, u Srbiji ne bi smelo da bude preko pet odsto pozitivnih. Drugo merenje koje ćemo pratiti je broj ljudi na respiratorima, to je jako bitno. Važno je i koliko je pacijenata smešteno u 'lake' bolnice, improvizovane bolnice i banje, gde se leče oni sa blagim simptomima ili asimptomatski pacijenti".

On je objasnio da to pokazuje "koliko situaciju držimo pod kontrolom, a koliko se smanjuje broj pacijenata sa teškim oblikom. Moramo da pratimo i krivu pozitivnih, da najmanje dve nedelje opada broj pozitivno testiranih".

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 4.873 osobe, a do sada je zabeležno 99 smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.