Zdravlje

Evo kada će biti kraj epidemije, penzioneri sledeće nedelje u šetnju!

Izvor mondo.rs

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se polovinom maja očekuje da korona virus oslabi i da njegov potencijal padne da ne može da se prenosi tolikom brzinom.

"Prirodno epidemija ide da se širi, a posle određenog vremena šest do osam nedelja se spontano reguliše, potom ima tihi period koji se produžava još nekoliko nedelja i gasi se. Mi smo uradili socijalno distanciranje i razvukli smo je i znači da će kod nas trajati duže. Mi sada imamo maksimum, umesto da se sad završava", rekao je doktor Kon.

"Završili smo prvo poluvreme, sad smo u drugom poluvremenu i kad prođe 10 nedelja bićemo pred sam kraj", istakao je.

Povodom najnovijih podataka da je danas 408 novootkrivenih slučajeva, on je rekao da je tolika brojka očekivana jer se povećao broj testiranih.


"Mi od hiljadu testiranih smo došli do 3.000 testiranih danas, u to su uključene i Kovid ambulante pod domovima zdravlja gde se testiraju svi koji imaju simptome, tako da otkrivamo veći broj. U svetu je tako 80 posto sa blagim simptomima, i mi imamo sad tih 80 posto koje smeštamo u privremene bolnice", kaže dr Kon.

On kaže i da agresivnost virusa slabi.

"Utisak je da njegova virulentnost, sposobnost da izazove bolest postepeno slabi", rekao je.

On je naglasio i da smatra da je među 408 novoobolelih tih sa blažim simptomima iako to ne može da tvrdi jer nema analizu.

Upitan da li bi sada mogle da se popuste mere zabrane kretanja, on je rekao da bi to već sledeće nedelje moglo da se primeni na penzionere.

"Prvo bi oni koji su najviše opterećeni, koji ne izlaze preko mesec dana njih bi trebalo prve relaksirati i napraviti ventil. Za starije od 65 godina trebalo bi da dobiju period za šetanje najmanje pola sata dnevno i mislim da načelno postoji dogovor odmah posle praznika", naglasio je.

Epidemiološki je, kaže, najvažnije vezano za decu i kolektive dečje jer su poznati kao motor prenošenja infekcija i zato treba odabrati najbolji trenutak - to će biti poslednja mera.

On je naglasio i da vanredno stanje možda može da se ukine, a da ostanu određene vanredne mere, zabrane okupljanja...