Zdravlje

Epidemija u regionu: Najkritičnije u Hrvatskoj, a ostatak "komšiluka"?

Izvor mondo.rs

Prema poslednjim informacijama, od zemalja u regionu najmanje zaraženih je u Crnoj Gori.

Broj zaraženih korona virusom u regionu raste, a beleže se i novi smrtni slučajevi.

U Crnoj Gori su, od jutrošnjeg preseka stanja potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom, što je povećalo ukupan broj obolelih na 294. Te četiri novozaražene osobe su iz Podgorice. 

Ranije je saopšteno da je oporavljenih od korona virusa 55, dok se 34 pacijenta leče u bolnicama i KC CG. Najviše obolelih je u Podgorici 153, Tuzima 36, Nikšiću 32, Baru 23, Ulcinju 16.

Broj umrlih u Bosni i Hercegovini usled zdravstvenih komplikacija prouzrokovanih korona virusom povećan je do četvrtka na 43. Klinički centar u Banjaluciobjavio je da je umro muškarac (51), koji je bio na lečenju zbog niza povezanih bolesti, kaon i da je to ujedno najmlađa žrtva ovog virusa u BiH. 

Ukupan broj zaraženih virusom SARS-CoV-2 u BiH je premašio 1150, a kao oporavljene od bolesti kovid-19 zdravstvene ustanove prijavile su 269 osoba. Banjaluka je i dalje glavno žarište epidemije.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa dvoje ljudi preminulo od posledica virusa korona, u Dubrovniku i u Zagrebu, rekao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.Reč je pacijentima od 74 i 78 godina koji su imali i druga hronična oboljenja.

DO sada je Hravtskoj ukupno preminulo 35 osoba koje su bile pozitivne na novi virus. Broj zaraženih u poslednja 24 časa porastao je za 50 - na 1.791.

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata zaraženo je još 107 osoba, a ukupno je do sada zaraženoa 1.080 osoba. U prethodna 24 sata preminuo je još jedan pacijent, pa je sada ukupno 46 umrlih.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.