Zdravlje

U Gornjoj Toponici situacija "stabilna": Evo koliko je zaraženih koronom

Izvor mondo.rs

Evo kakvo je stanje u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica. Koliko je obolelih među pacijentima, koliko među zaposlenima i da li su svi smešteni u odgovarajuće bolnice.

Poslednjih dana, pojavljivale su se različite informacije o broju obolelih među pacijentima i zaposlenima u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, a evo kakva je aktuelna situacija.

"Videli smo da je u ovom delu naše zemlje dolazilo do veće učestalosti obolevanja, za razliku od osalih delova zemlje u kojima je stabilna situacija. Formiran je i poseban krizni štab, i intenzivirane su sve aktivnosti sa ciljem sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije, i što je najbitnije, preduzimanje svih protivepidemijskih mera kako bi se dalje širenje infekcije zaustavilo", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba koja je danas održana u Nišu.

"U prethodnom periodu obišli smo većinu ustanova u kojima se dešavaju epidemije u okviru institucija, i sagledali smo situaciju, a preduzete su sve neophodne mere.

Konkretno u Toponici, su bile 44 osobe koje su imale simptome respiratorne infekcije i zadovoljavale su definiciju slučaja za testiranje. Testirani su i svi zdravstveni radnici jer se radi o ustanovi koja je visokog rizika, analize su pokazale da je kod šest zdravstvenih radnika i kod dva pacijenta potvrđeno prisustvo korona virusa."

"Što se tiče mera koje su preduzete, uz intenzivno epidemiološko istraživanje i istraživanje kontakata, sprovedene su mere zdravstvenog nadzora i izolacije. U ovom momentu, 318 pacijenata i 152 zdravstvena radnika iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti se nalaze u izolaciji", rekla je dr Kisić.

U poslednjih sedam dana niko ni od pacijenata ni od zdravstvenih radnika nije ispoljio simptome i znake respiratorne infekcije, ali oni će se pratiti i u narednom periodu, kako bismo bili sigurni da se radi o stabilnoj epidemiološkoj situaciji na šta ukazuju trenutni podaci o ukupnom opterećenju bolešću, rekla je dr Kisić.

Svi pacijenti i zdravstveni radnici iz Toponice su hospitalizovani u odgovarajućim bolnicama, u zavisnosti od težine kliničke slike.

Pratite današnje obraćanje Kriznog štaba na našem portalu.

Evo i grafika za 16. april:

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.

Tagovi