Zdravlje

Zabrinjavajuće u Švedskoj: U jednom danu 130 mrtvih

Izvor mondo.rs

Zemlja koja je donedavno bila primer dobre kontrole suočava se sa problemom. "Uskoro ćemo videti efekte kolektivnog imuniteta", kaže glavni švedski epidemiolog.

Švedska je donedavno važila za zemlju koja najbolje drži pod kontrolom epidemiju korona virusa, međutim poslednje vesti su zabrinjavajuće. 

U poslednja 24 sata u Švedskoj je preminulo 130 osoba, što je blagi pad u odnosu na jučerašnjih 170 žrtava (tamošnji crni rekord), ali situacija je i dalje ozbiljna.

Prema podacima sajta worldometers.info u ovoj zemlji je trenutno 1.333 smrtnih slučajeva, a zaraženo je 12.540. Izlečeno je 381.

U okolnim zemljama su do danas preminule ukupno 543 osobe - Danska - 321, Norveška - 150, Finska - 72.

"Blizu smo nivoa na kojem ćemo početi da vidimo efekte kolektivnog imuniteta u regiji Stokholma i u drugim krajevima Švedske u kojima je zaraza najrasprostranjenija", rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel.

"Virus neće otići i zato imamo društvene grupe u kojima nemamo kolektivni imunitet. Zato je vakcina neophodna", dodao je najveći autoritet te zemlje u doba pandemije.


VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.