Zdravlje

Ponavlja se testiranje u Blacu: Radnici pozitivni, štićenici doma negativni

Izvor mondo.rs

Informacija o korona virusu koji je ušao u dom za osobe ometene u razvoju u Blacu prvo zabrinula, sada zbunila stručnjake - radnici pozitivni, ali su štićenici negativni!

U Topličkom okrugu registrovano je 117 osoba zaraženih virusom korona, a najviše njih je u Prokuplju 52, Kuršumliji 29, Žitorađi tri osobe, a Blace sa 33 zaražene osobe postaje potencijalno novo žarište.

U Blacu su danas urađeni i rezultati za još 60 štićenika Doma za smeštaj odraslih osoba ometenih u razvoju i 27 radnika u tom Domu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Nišu, otkriveno da je su njihovi nalazi negativni.

"Situacija je tamo u praćenju. To je teška situacija  s obzirom na instituciju koja se brine o pacijentima s posebnim potrebama", rekao je Tiodorović.

On je dodao da je "27 radnika u domu pozitivno na korona virus", ali da se lekari suočavaju sa situacijom "koja tera da se ponovi testiranje" i urade kontrolni testovi, jer štićenici ne pokazuju ozbiljne znake oboljenja.

"Najvažnija je činjenica da nemamo pacijenata, odnosno štićenika u tom domu koji pokazuju ozbiljne znake oboljenja i to je iznenađujuće i za lekare koji su tamo. Ponavljanjem testova ćemo pokazati da li je situacija pod kontrolom. Imamo razloga da budemo zabrinuti, svi moraju biti zbrinuti i utvrdićemo gde će ići i kako ćemo zbrinjavati. To je težak posao, teško stanje i bez korone, ali mi nemamo znakove oboljenja tamo":

Tiodorović je na konferenciji rekao i da se do danas oporavilo 443 osobe, da je još 21 osoba negativna, i da je od ukupno 66 testiranih u KC Niš, svih 66 osoba negativno.