Zdravlje

Broj izlečenih raste, a šta je sa Sajmom?

Izvor mondo.rs

Iako je nekoliko puta do sada naglašeno da "ne biraju pacijenti kada će biti ponovo testirani", pitanje onih smeštenih na Sajmu ponovo pokrenuto

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Tokom današnjeg obraćanja epidemiologa povodom situacije s korona virusom u Srbiji, ponovo je pokrenuto pitanje testiranja zaraženih pacijenata smeštenih na Sajmu.

Navodno, u privremenoj bolnici nema laboranata.


"Gledamo kada je najpovoljniji trenutak da uzmemo briseve. Mi koristimo PCR metodu, ona je zlatni standard, tako da drugi testovi dolaze samo kao dopunska metoda. Ovo naravno podrazumeva duže vreme, ali je ovo validnije. Više puta smo isticali da su postojali, i da postoje, određeni zastoji i predefinisali smo te vremenske periode i napravili indikacije koje su najoptimalnije da bude što kraće vreme čekanja. Imamo napretke svakim danom", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Danas smo prvi put imali preko tri hiljade testiranih što pokazuje da su nam ojačali kapaciteti, a u narednim danima će biti još jači", rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i istakla da raste broj izlečenih pacijenata od kovida-19 i da će taj broj biti sve veći.

"Mi smo rekli da je do sada taj broj 443, u toku današnjeg dana su kod još 21 osobe iz KC Niš dobile nalaz da su dvostruke negativne i smatra se da su ozdravile", rekla je Kisić Tepavčevićeva i dodala da je najnoviji podatak da je kod 66 testiranih osoba u KC Niš koji više nemaju simptome infekcije kod svih njih test bio negativan.

Doktor Tiodorović je dodao da će u naredna dva ili tri dana iz KC Niš i privremenih bolnica biti otpušteno 200 pacijenata.