Zdravlje

"MESTA u bolnicama ima dovoljno; NIJE TAČNO da neki čekaju na prijem"

Izvor mondo.rs

Stručnjak iz Niša i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Branislav Tiodorović kaže da mu nije najjasnije zašto neko tvrdi da nema mesta i da nije primljen u bolnice na jugu Srbije.

"Mi takve pritužbe nismo imali, bez obzira na činjenicu da je 151 korisnika gerontološkog centra i 4 radnika smešteno u KC Niš. Raspolažemo kapacitetima da primamo bolesnike, proširujemo kapacitete privremenih bolnica, raspolažemo sa još 700 postelja da smestimo pacijente s juga Srbije. Sad je velika pomoć što je tu i Kovid bolnica Leksovac, koja može da primi 220 ljudi, u slučaju potrebe da eventualno i u nekim drugim gradovima istočne Srbije formiramo takve bolnice", rekao je Tiodorović.

On je tako odgovorio na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare da "dokazano kovid pozitivni pacijenti još čekaju na smeštaj u privremenim bolnicama u Nišu, a i da teži pacijenti čekaju na prijem u bolnice".

Možda će vas zanimati

"Imamo potpunu kontrolu nad situacijom i u Nišu, i Niš bi bio kontrolisana situacija da se nije desio incident sa Gerontološkim centrom koji je poremetio situaciju", rekao je Tiodorović.

"Molim građane da shvate jedino ko raspolaže proverenim podacima su za to zadužene institucije - Institut za javno zdravlje i Klinički centar, prema tome svaka druga tendencija da se prikažu rezultati se mora zasnivati na tačnim podacima. Kapaciteti na jugu Srbije su spremni da prime sve moguće građane koji imaju sumnju ili dijagnostikovan Kovid", rekao je Tiodorović.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.