Zdravlje

Da li će drugi talas epidemije korona virusa, ako ga bude, biti slabiji?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Malo je verovatno da će korona virus nestati u dogledno vreme, naročito pre nego što se pronađe vakcina.

Iako se lekari slažu da nam na jesen sledi nova borba sa ovim virusom, slažu se i da će tada situacija biti povoljnija, i to iz dva razloga.

Prvo, do tada će u opštoj populaciji biti više ljudi koji su preležali ovaj virus, i stekli imunitet, a drugo - virus će do tada i oslabti.

Evo šta znači kad lekari kažu "virus će oslabiti".

Svi virusi, pa i korona virus, uporedo sa širenjem kroz populaciju se i menjaju. Kad se virus umnožava, dešavaju se mutacije koje menjaju genetički materija virusa.

Mutacije teorijski mogu da dovedu i do povećanja i do smanjenja virulencije, ali kad je virus duže vreme u određenoj populaciji, evolucioni mehanizam poznat kao prirodna selekcija favorizuje one mutacije koje slabe virus.

Iako na prvi pogled deluje nelogično, zapravo ima smisla. Posmatrajte to ovako: virus koji ubije svog "domaćina" efikasno i brzo, prestaje da se širi.

Slabija, manje agresivna "verzija" virusa širi se u populaciji mnogo efikasnije nego agresivnija "verzija".

Prirodna selekcija, dakle, favorizuje slabiji virus i to će, uz kolektivni imunitet koji se gradi vremenom, uticati na to da ako se na jesen ili zimu javi drugi talas epidemije korona virusa on bude slabiji nego ovaj prvi "udar".