Zdravlje

Evropska zemlja koju korona najteže "kosi": Stotine mrtvih, nedeljama!

Autor Mladen Šolak

Da li znate u kojoj državi je zvanično najveća smrtnost na milion stanovnika? Nisu ni Italija, ni Španija, a ni SAD.

Kao i prethodnih dana, Belgija je ponovo saopštila teške brojke preminulih od kovida 19.

Dok su pogledi širom Evrope nedeljama unazad usmereni ka Italiji, Španiji, Francuskoj, pa i zbog poznatih razloga ka Švedskoj, u Belgiji je situacija odavno alarmantna.

U poslednja 24 časa, u toj državi preminulo je još 306 osoba, a od početka pandemije ukupno je bilo 5.163 smrtnih slučajeva.

Belgija u ovom trenutku ima 445 preminulih na milion stanovnika, što je veći prosek nego bilo gde u svetu. Veći nego u ŠpanijI, gde na milion građana od korone umre 413 osoba.

Poređenja radi, u Italiji je taj prosek 367, u Francuskoj 275, u Velikoj Britaniji 215, a u Americi 105.

O situaciji u Belgiji govori i podatak da još od 30. marta nije bilo dana u kojem je preminulo manje od 120 osoba

Tamošnja premijerka Sofi Vilmes objasnila je ove nedelje da su brojke u Belgiji dramatične jer je vlada odabrala da bude potpuno transparentna dok saopštava smrtne ishode koji imaju veze sa kovidom.

"Tako radimo i kada su rezultati i brojke nekad precenjeni", rekla je ona.

Prema objašnjenjima belgijskih stručnjaka, tamo su u 1.500 domova za starije osobe registrovani smrtni slučajevi odmah povezivani sa virusom i onda kada još nije bilo testom potvrđeno da su pacijenti umrli zbog kovida.

"U Evropi svaka zemlja radi za sebe. Mi imamo najdetaljniji metod", rekla je ministarka zdravlja Magi De Blok.

Iako su se pojedini belgijski doktori žalili zbog toga što se u žrtve korone svrstavaju i oni koji umru od pridruženih bolesti, hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i drugo, tamošnji zvaničnici kažu da je trenutno merenje "neophodno".

Uz sva obrazloženja nadležnih, ipak se nameće neizbežan zaključak - da Belgija nije bila spremna i da je negde pogrešila.