Zdravlje

Povratak na posao posle samoizolacije: OVO je procedura! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Evo šta se dešava kada istekne period samoizolacije i osoba treba da se vrati na posao...

Na redovnoj konferenciji kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon je objasnio i ko daje dozvolu za povratak na posao posle samoizolacije, i kako izgleda čitava ta procedura.

"Svaka osoba u samoizolaciji zbog kontakta je 14 dana, posle toga se vraćaju na posao, bilo da su testirani ili ne. Najčešće se testiraju, posebno ako su zdravstveni radnici", rekao je dr Predrag Kon.

On je dodao da potvrdu u sprovedenoj samoizolaciji sprovodi onaj ko je sprovodio nadzor nad samoizolacijom.

Ukoliko je reč o samoizolaciji zbog putovanja u inostranstvo, "a nisu se javili nadležnom zavodu, onda tu potvrdu izdaju oni koji su ih kontrolisali. Ako je kontrolisala policija, neophodno je da izda bar neku potvrdu, na osnovu koje će se izdati potvrda u nadležnom zdravstvenom zavodu", objasnio je.

On je naglasio i da, kada putnici dolaze iz međunarodnog saobraćaja, oni tada dobijaju rešenje sanitarne inspekcije, i samoizolacija najčešće traje 28 dana.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uskršnje praznike Srbija će provesti kod kuće - uveden je do sada najduži policijski čas, koji traje 84 sata, odnosno od petka u 17 do utorka u pet časova.