Zdravlje

Deo posade sa "korona kruzera" konačno će se iskrcati - posle mesec dana!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Duže od mesec dana je kruzer ukotvljen u Australiji, na njemu je već 20 ljudi umrlo, a tačan broj zaraženih se ne zna! Sa ovog kruzera, na kojem ima i Srba, iskrcaće se deo posade...

Više od 20 smrtnih slučajeva povezano je sa kruzerom "Rubi princes" koji je sa više od 2.700 putnika duže od mesec dana bio ukotvljen u australijskim vodama, pa se zbog toga vode istrage - policijske i državne.

Prema izveštajima, više od 200 od 1.000 članova posade zaraženo je korona virusom.

Oni su, navodi CNN, bili zarobljeni na kruzeru poslednje četiri sedmice, nisu testirani na korona virus, a svakim danom sve ih je više bilo bolesno.

Međutim, 49 članova posade, iz Velike Britanije, Irske, Kanade i Novog Zelanda danas će se iskrcati i sutradan otići svojim kućama.

Povratak preostalih članova posade još nije organizovan, i njih na stotine je još zarobljeno na kruzeru.

Brod treba da napusti australijske vode u četvrtak i otplovi na Filipine.

Među posadom "Rubi princes" bilo je i srpskih državljana, njih ukupno 21, koji su apelovali na sve koji mogu da im pomognu, a posebno na australijske vlasti da im pruže bilo kakvu informaciju o tome kada će moći da napuste brod i krenu svojim kućama

Oni su, zajedno sa drugim članovima posade, njih oko 1.000 iz 50 zemalja, gotovo mesec dana, od 19. marta, izolovani na brodu i to bez bilo kakve informacije o daljoj sudbini.

VAŽNO!

U Srbiji je prema poslednjim informacijama zaraženo 6.630 ljudi, 125 je umrlo, a 870 je do sada izlečeno!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.