Zdravlje

Evo kako radi "Tiršova" tokom vanrednog stanja

Izvor Tanjug

Od početka epidemije, samo dva pacijenta su bila pozitivna na kovid-19, kao i jedna medicinska sestra, ali do infekcije nije došlo na klinici. Evo kakvo je radno vreme tokom vanrednog stanja.

Tokom praznika na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova obavljeno je oko 250 pregleda, a zabeleženo je oko 700 prijema pacijenata na odeljenjima pedijatrije i hirurgije, kaže direktor te ustanove dr Siniša Dučić i napominje da "Tiršova" funkcioniše kao i pre uvođenja vanrednih mera zbog epidemije korona virusa.

Dučić ističe da ta ustanova radi 24 sata i prima sve hitne slučajeve, kao i da je i tokom vanrednog stanja dežurna svakog parnog datuma.

"Klinika radi 24 sata kao i pre, ne možemo zbog korona virusa da prestanemo da lečimo drugu decu. Roditelji čija deca imaju bilo kakve tegobe prvo treba da se jave u svoj dom zdravlja gde će ih uputiti da li je dežurna naša klinika ili Institut za majku i dete", kaže Dučić za Tanjug.

Napominje da se po uobičajenoj proceduri radi sa hematoonkološkim pacijentima i onima koji su na dijalizi.

"Oni redovno primaju terapiju i dolaze na kontrole, to funkcioniše kao i pre vanrednih mera", ističe Dučić.

Navodi da ima određenih promena u operativnom programu i da se rade samo hitne operacije, kao što su upala slepog creva, prelomi i urođene anomalije poput kratkog jednjaka, dok se, kaže, odlažu sve intervencije koje je utiču na kvalitet života i prognozu lečenja.

"Proredili smo operacije poput krivog stopala za mesec ili dva dok se situacija sa epdiemijom ne smiri, da ne opterećujemo bolnicu i zdravstvene radnike i sprečimo da se virus 'provuče' u kliniku", napominje Dučić.

Savetuje roditeljima da pre dolaska na kliniku pozovu dežurnu službi i objasne lekaru o čemu se radi jer, kako kaže, često može da se pruži pomoć i u telefonskom razgovoru.

"Ako dete uvrne nogu roditelji bi ranije dolazili na kliniku, ali u većini slučajeva to su bezazlena uganuća, a od lekara se može dobiti savet stavi led i prati stanje. Ako se ne popravi za nekoliko sati, onda savetujemo roditeljima da dođu u kliniku", kaže Dučić.

U hitnim slučajevima roditelji sa decom dolaze i u vreme policijskog časa, a prema Dučićevim rečima do sada se nisu žalili da su imali bilo kakvih problem sa policijom.

Dučić kaže da u Tiršovoj trenutno nema pacijenata sumnjivih na Kovid 19, a deo klinike je potpuno odvojen za pacijente koji su pozitivni i sumnjivi na Kovid 19.

"Po prijemu pacijenata sumnjivih na Kovid 19, uradimo im test i od početka postupamo sa njima kao da su pozitivni. Ako je test negativan, što se dešavalo u 90 odsto slučajeva, premeštamo ih na neinfektivni deo klinike gde se nastavlja njihovo lečenje", objašnjava Dučić.

Dodaje da postoji i odeljenje za hospitalizaciju pacijenata pozitivnih na korona virus, a u Tiršovoj su od početka epidemije registrovana dva pozitivna pacijenta.

Jedan je, kaže, bio na respiratoru, a kada mu se stanje stabilizovalo prebačen je u KBC "Dragiša Mišović".

"Dete se oporavilo i pušteno je kući. Drugi pacijent je sa hematoonlološkog odeljenja, bio je izolovan i redovno je primaoterapiju, a posle dva negativna testa prebačen je na odeljenje hematoonkologije", navodi Dučić.

Napominje da je do sada samo jedna medicinska sestra u toj ustanovi bila pozitivna na Kovid 19 i da epidemiološki još nije dokazano da je infekcija nastala na klinici.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.

Tagovi