Zdravlje

Virus NEĆE nestati tokom leta, moraćemo da živimo sa njim!

Autor Mladen Šolak

"To je najbolji pristup", poruka je ministra zdravlja Srbije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) iznela je dramatično upozorenje da "najgore tek predstoji".

Komentarišući tu poruku, srpski epidemiolog Predrag Kon rekao je da to saopštenje vidi kao to što jeste - opominjuću poruku za ceo svet.

"Malo je verovatno da će virus nestati tokom leta, kao što je bila nada dugo vreme. Pokazuje se i jasno se vidi da i na južnoj hemisferi počinje umnožavanje virusa. Prema tome, jasna je izjava da pandemija nije u zalasku, već da jasno pokazuje svoj nastavak. Veliko je pitanje koliko će biti veliki potencijal tog virusa ne samo ove godine već i sledeće. Sve to tako shvatam".

Kon je dodao da SZO, ipak, nije ponudila obrazloženje takvog stava.

"Nisu to do kraja jasno objasnili. Veliko je pitanje za svaku pojedinačnu zemlju koliko je spremna.To je suština takvog stava, bar po mom tumačenju. Zemlja koja je spremna da otkriva virus, da suzbija njegovo prenošenje i koja je spremna da sagleda situaciju i da je proceni - ne može da bude u jednakoj opasnosti kao zemlje koje su sada prvenstveno na južnoj hemisferi u situaciji da neposredno dolaze pod udar virusa".

"Ako se posmatra globalno, jasno je što ta izjava dolazi u ovom trenutku, kada se virus prebacuje na južnu hemisferu. Tamo imate daleko manje razvijenih kapaciteta zdravstvenih sistema i logično je da se tako nešto izjavi da bi se podigla tenzija i pripravnost zdravstvenih sistema", dodao je Kon.

Ministar zdravlja u vladi Srbije Zlatibor Lončar dodao je da će biti neminovno da posle ukidanja mera živimo sa kovidom.

"Smatram da bi trebalo da postavimo stvari tako da jednostavno shvatimo da ćemo morati da živimo sa korona virusom. i da uradimo sve što je do nas. Jednostavno, ispravite me ako grešim, još nismo našli primer nijedne zemlje koja živi kao pre ili se vratila u period kada nije bilo korona virusa".

"Niti SZO niti bilo ko može da predvidi do kada će da traje. Najbolje je da shvatimo da je virus tu pored nas. Bitno je da se nosi maska, da kontakti budu bezbedni, da postoji distanca od jedan i po do dva metra, da bude redovna higijena i pranje ruku. Bitno je Da pokušamo da se prilagodimo virusu, jer je takav kakav jeste i da u mogućim uslovima napravimo maksimum da funkcionišemo i kao pojedinci i kao država", rekao je on.

Tagovi