Zdravlje

Situacija je sve bolja i bolja, a evo kada ćemo konačno moći da odahnemo

Izvor mondo.rs

Kada ćemo konačno moći da odahnemo, objasnio je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

Najvažnije je da je situacija "sve bolja i bolja", rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon, na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

"Mi sada imamo 260 pozitivnih na 3.543 testirane osobe, i to je izuzetno solidna situacija. Taj procenat će još padati, kao i brojevi teških slučajeva i pacijenata na respiratorima. Kad budemo imali prve dane bez pacijenata na respiratorima, prve dane bez smrtnih ishoda, tada smo mi slavljenici. Pre toga nismo. Dokle god postoji mogućnost povratka virusa moramo biti oprezni", rekao je dr Kon.

Evo od čega zavisi kada se mere "popuštaju" i da li će policijski čas biti skraćen:  "Mi smo otprilike pre jedno nedelju dana rekli da treba najmanje dve nedelje da se jasno vidi pad obolevanja, i drugo, da se potpuno jasno vidi pad broja obolelih na respiratorima. Mi ulazimo polako ja mislim u drugu nedelju tog perioda, i treće je bilo da se povećava broj onih koji se smeštaju u privremene objekte, dakle, da se povećava broj obolelih koji su samo u izolaciji pod kontrolom lekara.

Tada počinju, jasno, da se skidaju te drastičnije mere. Pored toga, razgovarali smo o tome da imamo određene praznike kada je uobičajeno da postoje druženja, i okupljanje u grupama, pre svega Uskrs i 1. maj, i složili smo se da to jesu trenuci dodatnog rizika koje treba sprečiti da ne bi došlo do pogrošanja situacije.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

S jedne stane na ublažavanje mera utiče ova statistika, a s druge strane ovi događaji. Uskrs je prošao, sad zavisi kakvu ćemo imati situaciju za 1. maj. Mi bismo mogli da ukinemo policijski čas, ali nismo sigurni da bi ta mera zabrane okupljanja bila poštovana".

"Cilj je zaštita života, i struka, mogu da govorim u svoje ime, ali i kao predstavnik kriznog štaba, će uvek odlučivati na osnovu statistike i na osnovu sopstvene savesti", rekao je dr Kon.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.

Tagovi