Zdravlje

Nemci testiraju vakcinu protiv korone na ljudima u četiri faze

Izvor Tanjug

Posle Britanije, i Nemačka odobrila testiranje na ljudima, evo kako će to izgledati!

Nemački Paul Erlih institut (PEI) saopštio je da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv korona virusa na ljudima.

PEI sa sedištem u Langenu je u Nemačkoj vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovek PEI Paul Cihutek na konferenciji za štampu rekao je da je institut u borbi protiv korona virusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.

U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima Institut će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

VAŽNO!

U Srbiji, prema poslednjem preseku, ima ukupno 6.890 zaraženih, a preminulo je 130 osoba.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.