Zdravlje

Epidemija korona virusa pod kontrolom, ali pažnja ne sme da nam popusti

Izvor mondo.rs

Ohrabrujuće procene naših stručnjaka!

Situacija u vezi sa korona virusom se stabilizuje, u poslednja 24 sata otkriveno je 224 novoobolelih, a preminulo je četvoro ljudi.

"Današnji rezultati su dosta dobri, i oni govore da su svi napori koje smo kao društvo uložili daju rezultate. Izuzetno je bitno da imamo sve manji i manji broj obolelih, odnosno da u ukupnom broju testiranih broj pozitivnih rezultata polako ali stabilno pada", rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović.

"Ali, ni u kom slučaju ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen, i da se epidemija završila. Uspeli smo da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam trebati još određeni vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih.

KADA ĆE OPET BITI SPORTA?

Pominjalo se da bi sportska takmičenja u Srbiji mogla da se nastave ubrzo posle Đurđevdana, 6. maja. Evo šta je o tome rekao doktor Srđa Janković: "Ovo održavanje mera je uslovno i zavisi od raznih parametara. Govoriti sada o Đurdjevdanu i šta če biti posle je preuranjeno, To je kao sa prognoziranjem u kom ćemo minutu utakmice dati gol. Moraju svi da shvate da su mere tu sa razlogom i da naglo ukidanje ne dolazi u obzir".

Za sada držimo sve pod kontrolom, ali nam je i dalje potreban veliki oprez, poštovanje svih mera i saradnja svih u državi da na kraju kad bude došlo vreme zaista možemo da kažemo da smo dobro završili posao.

Ovo je dobro, ali nema opuštanja, moramo da mislimo o tome da može epidemija da se vrati ako ne budemo poštovali mere", rekao je dr Stevanović.

Sa ovim ocenama slaže se i dr Srđa Jovanović, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova", i kaže da "nema sumnje da stvari idu dobrim tokom".

"Pozitivan trend u suzbijanju epidemije je očigledan, jedino što naravno taj tok nije unapred predodređen i on zavisi od toga što mi svi zajedno radimo. Moramo da nastavimo da sprovodimo mere, i ako nam pažnja ne popusti možemo se nadati povoljnom ishodu", rekao je dr Janković.

"Nikako, nikako ne smemo sada da se poigravamo mišlju da smo pobedili, moramo do kraja da nastavimo da budemo skoncentrisani, solidarni i odgovorni", kaže dr Janković.

Pratite tok konferencije za novinare članova Kriznog štaba na našem portalu.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

VAŽNO!

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Tagovi