sezona alergija

Kako da znate da li vas je "napala" alergija, ili imate korona virus

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članovi Kriznog štaba objasnili šta da radite ako niste sigurni da li imate napad alergije, ili ste zaraženi korona virusom.

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji povecan je za 224, a preminulo je još cetvoro ljudi, saopštili su clanovi Kriznog štaba. Ukupno imamo 7.114 zaraženih i 134 umrlih od korone.

Upitani kako da gradani znaju da li su simptomi respiratorne infekcije rezultat sezonskih alergija, ili korona virusa, odgovorili su ovako.

"Oni koji pate od alergija, naucili su da prepoznaju dugogodišnje simptome - curenje nosa, grebuckanje u grlu, nelagodan osecaj koji vec znaju. Kljucna razlika je temperatura, sem najtežih alergijskih reakcija, sezonske alergije ne izazivaju visoku temperaturu,"rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanovic.

On je dodao da ukoliko neko nije siguran, trebalo bi da ode u kovid ambulantu "jer one tome i služe".

"Ako neko nije siguran, zato smo i otvorili kovid ambulante, da svako ko nije siguran može da ode na dijagnostiku," rekao je Stevanovic.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguce je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Clanovi kriznog štaba saopštili su da je sada ukupan broj obolelih 7.114, a preminulih 134. Hospitalizovano je ukupno 3.281 obolelih, a izleceno 1.025 njih.

Procenat smrtnosti je 1,88%, ukupno je u Srbiji testirano 48.636 ljudi, od cega u poslednjih 24 sata 3.281.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

VAŽNO!

Policijski cas je skracen, i od ove nedelje pocinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omoguceno da idu u šetnju tri puta nedeljno.