Zdravlje

"Nadrilekarstvo" Željka Mitrovića: Struka izričito protiv!

Izvor mondo.rs

Lekari i ministar Zlatibor Lončar odgovorili na pitanje o "terapijama" koje vlasnik TV Pink preduzima na svojoj televiziji u vezi sa korona virusom, a reč je o "ozoniranju" i za šta dobija i mišljenja pojedinih lekara iz inostranstva.

Željko Mitrovic svakodnevno "bombarduje" gledaoce svoje televizije, ali i pratioce na društvenim mrežama o tome kako preduzima odredene terapije i mere koje su, navodi, "efikasne metode" za sprecavanje širenja korona virusa.

Jedna od tih metoda je i "ozoniranje".

O tome su danas bili pitani lekari i ministar zdravlja Zlatibor Loncar.

Struka je izricito protiv!

"Naravno da Krizni štab i svi strucnjaci u njemu slede principe naucne medicine i one zasnovane na dokazima. Ja sam na više mesta rekao da iskljucivo terapije koje imaju naucne dokaze dolaze u obzir. To je odgovor na ovo pitanje i na bilo koju alternativnu terapiju", rekao je imunolog Srdan Jankovic.

Nadovezao se direktor Infektivne klinike Goran Stevanovic: "Pitanje terapije i terapijskih protokola je za one koji su za to školovani i utvrdujese  shodno medicinskim dokazima. Razmatranje terapijskih opcija bilo kojih, po medijima, po društvenim mrežama je nešto na šta ne bi trebalo obracati pažnju. Struka je ta koja donosi odluku šta je prihvatljiva terapija".

Ministzar zdravlja je Zlatibor Loncar je na sve to dodao: "Da vas zamolim da zdravstvo ne prebacujete na teren politike. Ako vas interesuje nešto iz zdravstva i za koronu odgovoricu. To je moja molba za sve".

U meduvremenu, Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da ce podneti prijavu protiv Televizije Pink zbog "grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga".

"Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrovic promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanicno prihvacene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS", navodi se u saopštenju i dodaje da "Mitrovic u spornim prilozima tvrdi da je pronašao lek za bolest Kovid-19, ponašajuci se kao lekar i zdravstveni radnik, i time širi lažnu nadu i obmanjuje gradane".

EVO ŠTA JE MITROVIC NA OVO ODGOVORIO