Zdravlje

Ruski virusolog: NIJE SLUČAJNO što se virus prvo pojavio u Kini!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Za sve one koji su u dilemi da li je virus nastao u prirodi ili u laboratoriji - evo šta kaže ruski virusolog!

Dr Nikolaj Mališev, ruski virusolog, izjavio je da smatra da korona virus nije nastao u laboratoriji, već u prirodi, kao i da nije slučajno što se virus pojavio baš u Kini.

Dr Mališev je ukazao na to da epidemije najčešće dolaze iz jugoistočne Azije jer u tom regionu živi veliki broj životinja nosilaca različitih virusa koji se mogu preneti na čoveka.

Mališev je istakao da se virus korona sreće kod mačaka - lavova, tigrova, pantera, međutim najčešće se javlja kod slepih miševa.

"Oko 80 odsto populacije slepih miševa imaju genom koji nosi gen sličan onom kod korona virusa", rekao je dr Mališev za televiziju Zvezda.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do 22. aprila u 15 časova ukupno zaraženo 7.114 osoba, a 134 su preminule. 

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.