Zdravlje

Krizni štab: NE SME da se desi da dođete u dom zdravlja, i da vas vrate!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Krizni štab o slučaju čekanja više sati na test na koronu, i povratka kući neobavljenog posla!

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa obraćaju se javnosti od 15 časova.

Upitani za slučaj ambulante na Novom Beogradu, gde su navodno satima čekali građani "izmešani" sa pozitivnim slučajevima i na kraju otišli, a da im test nije urađen, evo šta su rekli.

"To ne sme da se događa, svi koji dođu direktno u ambulantu, mora da im bude pružena usluga adekvatna njihovom zdravstvenom stanju, naročito ne smeju da budu vraćeni da dođu za nekoliko dana," rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Polako vraćamo sistem na primarnu zdravstvenu zaštitu, jer smo do sada zbog težine pacijenata morali da preusmeravamo na bolnice i kliničke centre. Svi domovi zdravlja moraju da imaju posebno oformljene prostorije isključivo namenjene pacijentima sa simptomima, i u okviru toga obučene timove za prvi pregled onih koji dođu. Oni za sve to imaju apsolutnu ličnu zaštitu po svim standardima, moguće je da se u pojedinim domovima zdravlja naprave gužve, toga verovatno neće biti u narednom periodu. Na direktorima domova zdravlja je da naprave maksimalno uslove za što manje zadržavanje građana na jednom mestu. Uzimaju se brisevi, po strogom kriterijumu i protokolu koji se svakodnevno proširuje," rekao je on.

Prema poslednjim informacijama od 23. aprila do 15 časova, u Srbiji je od korone obolelo ukupno 7.276, a preminulo 139 osoba. Izlečeno je 1.063 pacijenta. Pratite uživo obraćanje Kriznog štaba!

Tagovi