Zdravlje

Evo koliko je zaraženih zdravstvenih radnika na Institutu za onkologiju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Krizni štab o zaraženim zdravstvenim radnicima na Institutu za onkologiju!

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa obraćaju se javnosti od 15 časova.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković komentarisao je lečenje i zbrinjavanje onkoloških pacijenata, kao i zaražene zdravstvene radnike na institutima za onkologiju.

"Konkretno na Institutu za onkologiju u Beogradu, do sada je ukupno bilo 64 zaraženih zdravstvenih radnika, a na današnji dan ih ima 12," rekao je Gojković.

"Važno je reći da je najosetljivija grupa, bolesnici sa malignom bolešću. Mi smo od starta apelovali da se sami izoluju i da smanje kontakt sa okruženjem, jer idu na hemoterapiju i zračnu terapiju, to nije stalo ni u jednom trenutku," rekao je on.

"Naravno da ljudi koji rade na Institutu, i u Beogradu, i u Kragujevcu, Nišu, Vojvodini, ne mogu biti opremljeni kao u kovid ambulantama, jer to nije svrsishodno. Ne mogu svi na onkologiji ići naokolo u skafanderima, ne zato što ih nema, već zato što se to medicinski ne radi. Oni su posebno osetljivi, jer dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi. Postoje jasne indikacije ko ima kakav stepen opreme. Mi smo zato molili građane da ne dolaze, već da se javljaju unapred. Postoje crvene zone i za onkološke pacijente. Ali pričamo o ogromnom broju pacijenata, zbog toga su zdravstveni radnici posebno pogođeni," rekao je on.

Prema poslednjim informacijama od 23. aprila do 15 časova, u Srbiji je od korone obolelo ukupno 7.276, a preminulo 139 osoba. Izlečeno je 1.063 pacijenta. Pratite uživo obraćanje Kriznog štaba!