Zdravlje

Vakcina i vakcinacija: Teško pre godinu, dve...

Izvor mondo.rs

Imunulog Srđa Janković još jednom je ukazao na to da sve priče o "pouzdanim" vakcinama i vakcinama uopšte ne mogu da se uzimaju za pouzdano u ovom trenutku.

Mnogo je priče o raznoraznim "lekovima", "terapijama", "vakcinama" koje se razvijaju u laboratorijama širom sveta. Jedina istina u ovom trenutku je da leka protiv korona virusa u ovom trenutku nema, kao ni vakcine.

Priča o vakcinama i vakcinaciji se zahuktala prethodnih dana, izjava najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića je posebno zatalasala javnost, a juče se pojavila informacija da će Britanci "testirati vakcinu na dobrovoljcima", takvih - dobrovoljaca - ima!

Na redovnoj konferenciji za novinare, imunolog Srđa Janković odbacio je mogućnost da to vakcinisanje da neke pouzdane rezultate, a odgovorio je i na pitanje i da li je realno da se u Srbiji pravi vakcina po "receptu", odnosno formuli iz inostranstva.

"Nisu uključena kompletna klinička ispitivanja da bi vakcina mogla da se daje. Može da bude napravljena, ali da postoje dokazi da može da se primenjuje - potrebno je više vremena. Svi mi bismo voleli da damo doprinos, ali videćemo koliko je to realno da se proizvodnja može obavljati i ovde. Skeptičan sam, verovatno ćemo morati da kupujemo, moramo da iskorenimo ovaj virus i ne savetujem oslanjanje na vakcinu bar još godinu, dve", rekao je Srđa Janković.