Zdravlje

Nestorović: Zašto smo bolji od Švedske

Autor Maja Gašić

Pulmolog smatra da smo jedna od zemalja koje su se najuspešnije izborile sa virusom u Evropi.

Izvor: YouTube/TV Pink/screenshot

"Virus se gasi", rekao je u emisiji "Novo jutro" na TV Pink pulmolog Branimir Nestorović. On je uporedio stanje u našoj zemlji i mere koje je naša Vlada donela sa drugim evropskim zemljama.

"Mi spadamo u najuspešnije zemlje i to je lepo. Jeste da su mere bile čvrste, alin nije moglo drugačije. Spominju Švedsku da je otvorena, a na jučerašnji dan su imali 2.000 umrlih, a oni su tek u trećoj, četvrtoj nedelji epidemije, do kraja će imati 4.000. Postoji taj pristup da ostavite zemlju otvorenom i da vam umre par hiljada ljudi, ja mislim da to nije rešenje. Nije rešenje da imamo malo bolju platu i da nam umre neko drag.

Pokazalo se da smo u pravu, epidemija se gasi. Najbolji primer je Niš. Virus je ušao u Dom za stare, isto se desilo u Italiji gde je smrtnost bila ogromna. Ali kod njih je ušao na početku epidemije, kada je bio najjači, kod nas tek u šestoj nedelji i zato se ništa katastrofalnije nije desilo."

O tome kako su se druge zemlje borile sa pandemijom, profesor Nestorović kaže:

"Mi smo preslikali kineski model, i to se pokazalo kao dobro, promenili smo da laki pacijenti umesto na kućno lečenje idu u masovne centre, i kod njih se pokazalo da je to dobro jer su njihove porodice velike, kod nas i nisu toliko, ali je dalo rezultate. Danska je jedina pre nas isto uradila, imali su najstrože mere u Evropi. Sreća da smo imali Kinu i Rusiju da nam pomognu. Rat protiv korone traje, ružno je negirati da smo prošli izvanredno dobro. Kod nas je smrtnost osam puta manja nego u Švedskoj, 30 puta manja nego u Španiji. Slovenija je loša bila u početku, menjala se vlada kod njih, ali kada su zatvorili granice.. sada je dobro. Bitno je da se epidemija preseče u početku."

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je zaraženo 7.276 ljudi, a zabeleženo je 139 smrtnih slučajeva.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.