Zdravlje

Virus korona u zemljama regiona: U Crnoj Gori još jedna žrtva, u ostalim...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evo kako stoje stvari kada je reč o virusu korona u zemljama regiona.

U proteklih 24 časa u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula je žena kod koje je bilo potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Reč je o ženi staroj 96 godina iz Banjaluke koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja, navedeno je u saopštenju. U Republici Srpskoj je od posledica virusa korona preminula ukupno 21 osoba.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH su potvrđene dve novozaražene osobe korona virusom. O početka pandemije u FBiH su na korona virus testirane 12.773 osobe, od kojih je 786 je pozitivnih. Trenutno su aktivna 533 slučaja. U poslednja 24 sata registrovana je 41 oporavljena osoba.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno novi 28 zaraženih korona virusom i sada ih je ukupno 2.009, saopšteno je danas na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalog štaba civilne zaštite. Potvrđeno je da je jedna žena u Splitu umrla, čime se broj preminuih od korona virusa popeo na 51

Ukupno testiranih je 30.213. Od ukupno oboleleh na respiratoru je 21 osoba. Ozdravilo je 99 osoba tokom 24 sata, rekao je šef Hrvatskog zvoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

U Crnoj Gori preminula je još jedna osoba od posledica korona virusa što je broj žrtava povećalo na šest.

Šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović rekao je na konferenciji za novinare da je reč o osobi rođenoj 1939. koja je imala maligna oboljenja.

Na konferenciji nije rečeno da li u Crnoj Gori ima novih slučajeva zaraze, a prema jutrošnjem preseku pozitivnih osoba je bilo ukupno 319.

Lazović kaže da je ponosan što je Crna Gora uspela da zaštiti stariju populaciju.

"Mi nemamo inficiranih u staračkim domovima, i to je vrlo važno", istakao je Lazović.

U Sloveniji je potvrđeno još sedam slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.373, saopštila je danas vlada. U protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 80.

VAŽNO!

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.