Zdravlje

Naučnici su izračunali: Koliko bi hronični bolesnici živeli da nije korone

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Nije isto za muškarce i žene.

Škotski naučnici došli su do otkrića da korona virus skraćuje život pacijentima sa težim hroničnim bolestima više od decenije.

Kako je primećeno da muškarci češće obolevaju i umiru od korona virusa, tako je primećena i razlika u dužini životnog veka između ova dva pola. 

Studija koju je sproveli naučnici Javnog zdravlja Škotske i stručnjaci sa univerziteta u Glazgovu i Edinburgu, otkrili su da muškarci koji umiru od posledica kovid-19 u proseku gube 13 godina života, dok je kod žena kraći životni veka za 11 godina.

Kako su primetili, najugroženi su srčani bolesnici, kod kojih je ovo "skraćenje" životnog veka posebno uočeno.

Podaci Službe za nacionalnu statistiku pokazuju da većina ljudi koji umire u Velikoj Britaniji imaju između 75 i 84 godine. A škotsko istraživanje sugeriše da bi mnogi od njih mogli da požive još nekoliko godina, pa čak i deceniju, da se nisu zarazili.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je zaraženo 7.276 ljudi, a zabeleženo je 139 smrtnih slučajeva.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.