Zdravlje

Deca nisu imuna na virus: Evo koliko ih je zaraženo u Srbiji!

Izvor mondo.rs

Deca jesu manje sklona razvijanju teške kliničke slike, ali nisu potpuno zaštićeni od virusa korona - evo koliko ih je zaraženo u našoj zemlji!

"Od početka epidemije, u Srbiji je ukupno bilo zaraženo samo 88 dece", rekao je dr Predrag Kon, dodajući da je u samo tri slučaja zabeležena nešto ozbiljnija klinička slika, ali da su i ti mališani izlečeni.

Dr Darija Kisić-Tepavčević je istakla da i dalje važi ono što su više puta ponavljali od početka epidemije – deca mogu da se zaraze virusom, ali su manje podložna ozbiljnijem obolevanju.

"Deca jesu osetljiva zbog zdravstvenih infekcija, kao i sve osobe koje nisu došle u kontakt sa virusom, ali uglavnom imaju blažu kliničku sliku. I dalje ne mislimo da deca imaju nešto viši rizik nego što smo mislili na početku. Deca su manje osetljiva na teži oblik kliničkog ispoljavanja ako dođe do infekcije, ne znamo zašto je to tako, ali je srećom tako", istakla je ona.

VAŽNO!

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.