Zdravlje

Tramp ima novi predlog za lečenje virusa, stručnjaci: Ne, NIKAKO!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Donald Tramp dao predlog koji je naterao stručnjake da reaguju!

Američki predsednik Donald Tramp predložio je istraživanje neuobičajenih metoda za lečenje korona virusa, među kojma je i ubrizgavanje agenasa za dezinfekciju u tela pacijenata, ali kompanije koje proizvode ova sredstva apelovale su da se nikada ne ubrizgavaju u ljudski organizam ni varikina ni sredstva za dezinfekciju, preneo je Dejli mejl.

U jednoj studiji na koju se pozvao predsednik Tramp, navodi se da izbeljivač, varikina, može da uništi virus iz pljuvačke u roku od pet minuta, dok izopropil alkohol može da ga uništi za minut.

Tu ideju je odbacila struka, a pulmolog dr Vin Gupta je na kanalu NBC News upozorio javnost da ona može imati fatalne posledice.

"Ubrizgavanje ili unošenje bilo kakvog sredstva za čišćenje u telo pacijenta je neodgovorno i opasno. To je uobičajen metod koji koriste ljudi kada žele da se ubiju", upozorio je Gupta.

Zato su i kompanije koje proizvode sredstva Lizol i Ditol, uputile nedvosmisleno i oštro upozorenje da se ova sredstva nikada ne ubruzgavaju ljudima.

"Kao svetski lider u proizvodnji zdravstvenih i higijenskih sredstava moramo jasno da upozorimo da se ni pod kojim uslovima ova sredstva ne smeju administrirati u ljudski organizam, ni injekcijom, ni oralno, niti na bilo koji sličan način", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

U međuvremenu, Donald Tramp je danas izjavio da je bio sarkastičankada je govorio o mogućnosti ubrizgavanja dezinficijenasa u ljudsko telo za lečenje korona virusa.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 7.483 osobe, a 144 su preminule.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.