Zdravlje

Kakvo je stanje PRVOG pacijenta u Srbiji lečenog krvnom plazmom

Izvor mondo.rs Izvor rts

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović za RTS o stanju prvog pacijenta koji je primio krvnu plazmu osobe izlečene od korone.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je od korona virusa obolelo 7.483 ljudi, a nedavno je pokrenuta akcija kojom se pozivaju izlečeni, kojih ima više od hiljadu, da doniraju krvnu plazmu kako bi njihova antitela bila korišćena u lečenju obolelih.

Stevanović ističe da su iskustva sa terapijom krvnom plazmom izuzetno ograničena u celom svetu i da je u Srbiji sada dostupna mala količina plazme.

Ta terapija je primenjena kod jednog pacijenta, koji je imao urođeni nedostatak antitela, pa je terapija krvnom plazmom za njega jedini način da se izbori sa bilo kojom ozbiljnijom virusnom infekcijom, objašnjava Stevanović za RTS.

"On je dobro, ali je rano za bilo kakve prognoze", ističe Stevanović i napominje da šira primena terapije krvnom plazmom tek sledi, kada bude bilo i većih količina.

Na Infektivnoj klinici je popunjeno oko 80 odsto kapaciteta, na respiratorima se nalaze četiri obolela od kovida 19, naveo je Stevanović i dodao da je situacija sada "nešto mirnija".

Infektivna klinika je u poslednja 24 sata zabeležila dvostruko manje pregleda potencijalno obolelih osoba nego prethodnih dana.

Stevanović navodi da broj pacijenta varira iz dana u dana, ali da je poslednjih dana zabeležen pad prijema novih.

"Ako se taj trend nastavi i narednih dana, možemo reći da se epidemija smiruje", rekao je doktor Stevanović.

Na početku epidemije kapaciteti su se ubrzano punili, bila su puna odeljenja intenzivne nege, navodi Stevanović, uz upozorenje da je to još uvek moguće ako se pogreši u planiranju ili ako se suviše opustimo.

"Na početku nas je zaprepastila sama agresivnost virusa, koji može da brzo dovede do sloma organizma", istakao je Stevanović.

Napominje da se u srpskom zdravstvu primenjuje sve ono što se dobro pokazalo i u inostranstvu, pošto su domaći stručnjaci u kontaktu sa stranim kolegama.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su zaražene 7.483 osobe, od kojih je 88 dece. Preminulo je 144 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.