Zdravlje

Ovo je najveći ponos lekara iz prvog kovid porodilišta u Srbiji

Izvor mondo.rs

Direktor KBC "Dragiša Mišović" o velikom uspehu lekara u radu sa trudnicama, porodiljama i bebama.

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" prof. dr Vladimir Đukić gostovao je na Prvoj i pričao o situaciji u prvom porodilištu u Srbiji za trudnice obolele od korona virusa.

Velikim naporom lekara, rekao je on, spaseni su životi šest nerođenih beba, što je ogroman uspeh. Sve bebe rođene u kovid porodilištu su dobro, neke se nalaze u inkubatorima.

"Ponosni smo na izvanredan pretporođajni tretman trudnica, uz pomoć kojeg je šest budućih mama sačuvalo svoje bebe. Odličnim lečenjem njihova trudnoća će biti privedena kraju i bebe će imati sreću da budu rođene. Inače, sve bebe rođene u ovom periodu su dobro, neke su u inkubatorima," rekao je on na Prvoj.

U "Mišović" su došli lekari iz cele Srbije, kako bi pomogli, na čemu im je ova ustanova duboko zahvalna.

"Heroji su oni koji pomažu, došli su anesteziolozi iz čitave Srbije, a anesteziologa nemamo mnogo. Trenutno ih radi po sedmoro u sedam smena, njih ukupno 49. Ovo je bio fantastičan angažman čitavog zdravstvenog sistema, kako bi se jedna hirurška, gastroenterološka ustanova transformisala u infektivnu. Trenutno je od skoro 1.300 zaposlenih obolelo samo 16 njih," rekao je on.

On je podvukao i da je transfuzija urađena bebi i budućoj mami u 31. nedelji trudnoće dokaz da "bez sujete, zlobe i sitnih srpskih zajedljivosti" lekari rade zajedno i pokazuju da su bolji ljudi "nego što javnost misli".

"Kod nas se leči i 35 dece, svi su dobro, i majke i očevi koji ih čuvaju na dečjoj klinici. Nema tu više muškog, ženskog odeljenja. Uveli smo nove kriterijume i kvalitete, sve je podignuto na značajno viši nivo. Najmilije će nam biti što ćemo, po završetku ovoga, moći da pogledamo svima u lice. Mi se nismo sakrivali, o nama neće biti sniman film kao što je 'Variola vera'. Sada, međutim, ne smemo da dozvolimo da nas opiju dobri rezultati prethodnih sedam nedelja," rekao je on.

Prof. dr Đukić je dodao da je plan da "Mišović" bude kovid bolnica do juna, a da se zatim vrati u normalne aktivnosti.

"Nas čekaju i drugi zadaci, postoje zakazane operacije, liste čekanja, i moraćemo u junu da se vratimo u normalan tok rada," rekao je on.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su zaražene 7.483 osobe, od kojih je 88 dece. Preminulo je 144 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.